За екологията на успеха

Специални благодарности на Митачето!

Преди около година Малкълм Гладуел издаде третата си книга ( след The Tipping Point / Повратната точка и Blink / Проблясък ). Казва се Outliers. Не съм забелязала да е преведена на български. Вчера я прочетох.

Тази книга е посветена на хората с изключителни постижения. Основната теза е, че средата играе значителна роля за успеха. Това, обаче, не бива да ви оставя с впечатлението, че индивидуалните вродени качества, положени усилия и пр. са без значение. Просто не това, а екологията на успеха е обект на изследването.

Подобно на предишните книги, Outliers e доста пространно изследване, написано на съвсем достъпен език, с много, но не прекалено много примери. Увлекателността идва от умението на Гладуел да разказва истории.

Бих искала да ви запозная доколкото е възможно със съдържанието:

Въведение: Историята на Росето – имигрантско градче, създадено от италиански селяни в щата Пенсилвания, близо до Бангор. Специалното постижение на Росето е открито през 50те от един лекар – макар че диетата им е типично американска за онова време и повечето от тях са са наднормено тегло, хората там не страдат от сърдечни заболявания и от стомашни язви; освен това не се самоубиват, не страдат от алкохолни и наркотични пристрастявания. В Росето никой не получава социални помощи и всеки умира от старост. Причините?

Глава Първа: Как хокейните и футболните отбори набират талантливи деца, защо някои деца се справят по-лесно с училище в първите години и как се задълбочават разликите между справящи се и несправящи се.

Глава Втора: Историите на Бил Джой, Бил Гейтс и Бийтълс. Защо най-преуспелите през индустриалната епоха американци са родени точно през трийсетте години на 19 век? Как се става велик музикант?

Глава Трета и Четвърта: Историята на Крис Ланган (засега човекът с най-високо IQ – около 190-210), който не успява да завърши колеж и доскоро работи като охрана в бар, въпреки че е посветил толкова време на интелектуален труд, колкото и повечето известни професори, историята на Робърт Опенхаймер, физикът, който ръководи американския проект за създаване на атомна бомба през Втората световна война. Защо става така, че голяма част от хората с високо IQ се представят доста посредствено в кариерата си? Как се отглеждат и възпитават децата на по-бедните и по-богатите в САЩ?

Глава Пета: Как потомците на евреите-шивачи, европейски имигранти в САЩ, завършват право, но заради произхода си не могат да си намерят работа в големите адвокатски фирми и основават свои, които днес са сред най-богатите и престижните. Историите на Джоу Флом и неговите конкуренти.

Глава Шеста: Кървавите родови вражди в Кентъки.

Глава Седма: Защо допреди няколко години е било толкова опасно да пътуваш с корейски авиолинии? Каква е приликата между корейските и южноамериканските пилоти? Как пословично опасни авиолинии стават безопасни?

Глава Осма: Каква е връзката между отглеждането на ориз и математическите постижения?

Глава Девета: Историята на експерименталната програма KIPP в обществените училища в Бронкс, а вече и на други места. Как децата в гетото стават толкова добри по математика, колкото и възпитаниците на престижните частни гимназии? Защо, обаче, не стават толкова добри в четенето? Какъв е проблемът с летните ваканции?

Епилог: Родовата история на автора – за расовите предразсъдъци в Ямайка.

След като разглежда влиянието на семейството, училището, културата, езика, Малкълм заключава, че за да изградим по-добър свят, трябва да изградим общества, в които на всеки да бъде даден шанс.

Вашият коментар

Advertisements

Коментари са забранени.