Ефективност без печалба

Съществуват организации, които предлагат качествени продукти и услуги без да разпределят печалба. Такива организации, например, са семействата: няои от тях полагат висококачесвтени грижи за децата си без да печелят и стотинка.

Същото правят и организации, чиито служители не се грижат за свои близки. За някои от тях, например, работят доброволци, които отдават безвъзмездно част от времето си, труда, знанията и уменията си – като преподаватели, консултанти, придружители, санитари, адвокати, лекари и т.н.

Някои организации, обаче, се нуждаят от помещения, оборудване, консумативи и служители на пълен работен ден, а оттам и пари за заплати. Някои от тях набират необходимите средства от дарения.

Други неразпределящи печалба организации (прието е да се наричат нестопански / nonprofit / charity) се издържат сами. Това означава, че все пак продават продукти и услуги и с приходите покриват необходимите за съществуването им разходи. Т.е. тези организации извършват и стопанска дейност, но нямат право да разпределят печалба между частни лица.

Какво следва от това? Тези организации могат да предлагат висококачествени продукти и услуги на достъпни цени и дори безплатно на хора и организации, които не могат да си позволят пазарните цени. Разбира се, за да осигурят достатъчно приходи, тези организации продават и на пазарни цени на тези, които могат да си позволят. В такъв смисъл, те дори се конкурират със стопанските (разпределящи печалба) организации. Нестопанска организация би могла да реализира доста големи печалби и да измести от пазара стопанска организация – предлагайки високо качество, а за някои клиенти и кауза (пример: някои хора предпочитат да купуват картички на UNICEF, защото по този начин подпомагат нуждаещи се деца).

Някои биха попитали как тези организации мотивират служителите си и да ми кажат, че хората може да вярват в каузи, но все пак трябва да се издържат по някакъв начин, че биха могли да се изкушат да напуснат, за да получават по-високо възнаграждение.

А защо смятат, че възнаграждението на работещите в нестопанска организация трябва непременно да е ниско? Ако организацията печели добре, тя може да привлича и висококвалифицирани служители и да заплаща труда им не по-зле от стопанска организация. Да не би най-ценните преподаватели в Харвард, например, да са ниско платени? Да, най-известните американски университети всъщност са нестопански организации, които осигуряват приходите си не само от дарения, но и като продават висококачествени продукти и услуги. В същото време, например, те осигуряват висококачествено безплатно (или на по-ниски цени) образование на студенти, които не биха могли да платят цената.

Ето как е възможно да се предлага високо качество на достъпни цени. Ето един достоен начин за грижа за бедните, който НЕ включва заграбване от богатите. Но пък изисква знания, умения, труд, посвещение … също като бизнеса :)

Вашият коментар

Advertisements

Коментари са забранени.