Далай Лама за капитализма

Реших да си почина от агресивността на великата революционерка Наоми Клайн и да видя какво мисли за капитализма Далай Лама.

„Пътят на лидера“ е издадена за пръв път през 2008 ( у нас 2009). Тя е плод на дългогодишно сътрудничество между Далай Лама и Лорънс ван ден Муйзенберг, консултант по мениджмънт, работил с компании в САЩ, Чили, почти всички европейски страни, Близкия Изток, Япония и Индия. По тази книга са работили около седем години.

През по-голямата част от живота си Далай Лама симпатизира на социализма – съвсем естествено за будист – състраданието и грижата за благополучието на всчки живи същества са ценности, доста по-стари от комунизма и социализма :)

Предполагах, че Далай Лама ще търси начини да помири състраданието и загрижеността с бизнеса и да покаже, че не се изключват взаимно, че и бизнесът може да бъде отговорен и пр.

За моя изненада, Далай Лама отива по-далеч – той казва, че е осъзнал, че комунистическите държави не само не преодоляват бедността и не постигат братство между хората, ами дори не се опитват да постигнат такива цели, че е започнал да вярва в системата на свободния пазар. Далай Лама настоява, че трябва да се осигури приличен жизнен стандарт за всички хора, но смята, че това не е достатъчно – че човешкият дух има нужда от свобода.

За разлика от Наоми Клайн, Далай Лама и Муйзенберг изпълват книгата си с положителни вдъхновяващи истории за положителния принос на  бизнеса към изграждането на повече благополучие и устойчивост.

Далай Лама цени идеите на Адам Смит и Фридрих фон Хайек и не пропуска да покаже, че за тях е важно не само създаването на богатство, но и състраданието, отговорността, етичността.

Какво отличава Далай Лама от Наоми Клайн? Загрижеността му не само за разпределението, но и за генерирането на богатството (левичарите обикновено забравят, че преди да се раздели пицата, някой трябва да я омеси, гарнира и опече), умението му да види голямата шарена картина, доблестта да не изкривява истната, за да защити тезите си, интереса му към търсене на работещи решения на проблемите, готовността му да учи от всичко и от всички.

Бих препоръчала на госпожа Клайн да прочете книгата му. Интересно ми е как биха я интерпретирали запалените левичари, анти-глобалисти и пр. Дали ще излязат с конспиративна теория за това как международните корпорации са купили Далай Лама? Вероятно има сериозна причина Сергей Станишев да не постави портрета му върху книгата си „Защото сме социалисти“ ;)

Вашият коментар

Advertisements

Коментари са забранени.