Защо държавата да плаща за всички?

Тези дни държавата спря да осигурява лекарства за онкоболните деца, както и лечението за болните от множествена склероза. Мама Меми се ядоса и започна кампания за  натиск върху държавата да възстанови огигуряването на лекарства за онкоболните деца (можете да се включите във Фейсбук групата).

Въпреки, че искам да помогна на децата, аз още не съм се включила в групата по принципни съображения. Не съм убедена, че държавата трябва да плаща „на калпак“ за лечението на всички хронични и тежки заболявания по принцип; не смятам дори и това, че трябва да плаща здравните осигуровки на всички деца. Има хора, които могат да си позволят да плащат за лечението си (ако не за всякакви видове лечения, то поне за някои), както и такива, които могат да си позволят да плащат здравните осигуровки на децата си. Ако хората, които могат да си плащат си плащат, ще има повече пари за тези, които не могат да си плащат.

Това у нас би затруднявало още повече чиновниците, но мисля, че трябва да се намери начин ако не искаме да разхищаваме средства, а да ги влагаме там, където наистина има нужда.

Знам, че сега някои читатели ще се сетят за скъпите държавни коли и пр. Мисля, че това е друга тема. Това е темата за това, че позволяваме на държавата и общините да назначава много чиновници, но как да не позволяваме като част от нас са чиновници или имат такива в семейството и не биха искали да останат без работа, дори и ако тя е не само излишна, но и създаваща пречки. Това е и темата за това, че поверяваме толкова много неща на държавата, осъзнавайки, че тя не иска и не може да се справи с тях, но нали е по-лесно да оставим някой друг да върши работата, а ние да му гледаме сеира и да обясняваме какво бихме направили на негово място.

P.S. Докато се води борбата с държавата, някои родители се чудят откъде да намерят пари за лекарствата и как да ги внесат в България. А някои хора помагат като изпращат шишенца с лекарства.

P.P.S. Може би има начин да се установи кои деца не могат да си позволят лекарствата, колко струва лечението на месец, как могат да се изпратят пари / лекарства?

P.P.P.S. Може да се намерят фармацевти, които са готови да внасят лекарствата в България, дори и ако не печелят достатъчно от това. Нали няма и да губят?

Предаването на Валя Ахчиева за спрените лекарства на децата

Вашият коментар

Advertisements

Коментари са забранени.