Колко всъщност струва лечението на дете с левкемия

Продължавам да се интересувам от въпроси, за които се смята, че няма защо да се интересувам – бюрократичните процедури в здравеопазването. Може би по-късно ще публикувам част от тях, както и отговори. В тези опити не съм сама – отговори търси по-усърдно от мен и друг човек. Може да не е нужно за да се проведе настоящата кампания за натиск върху правителството, но смятаме, че ще е хубаво тези неща да се знаят по принцип. Днес, обаче, ще пиша за нещата, които всеки от нас е в състояние да разбере. И отново ще задавам въпроси.

Това са груби изчисления за месечните разходи само за лекарства, които се надявам да бъдат коригирани от познаващи проблема отблизо.

Ел Аспаригиназа – вливане – 8-10 ампули на цикъл – 62 евро ампула (внос от Гърция) – един цикъл=около 4 седмици – до 620 евро на месец

Пуринетол – поддържаща терапия – около 18 месеца – 23 евро=25 таблетки – до около 30 евро на месец (а може и повече в зависимост от нивото на тромбоцитите)

Средно 650 евро на месец, без да смятаме пътните разходи до Гърция.

През 2002 д-р Драган Бобев е казал следното:

„Защото за двегодишно лечение само на едно дете, болно от левкемия, са необходими $ 20 000. „Това е най-често срещаното онкозаболяване сред децата“, продължава проф. Бобев. Обаче за него няма клинична пътека, няма и лекарства, които да се плащат от здравната каса.“

Но дали това е всичко? Днес получих писмо, в което ми препоръчват следното:

Освен това ти препоръчвам да поговриш с някоя майка, чието дете минава през подобно лечение и да и зададеш правилните въпроси:

Колко време прекарва тя с детето си в болезнени процедури всяка седмица?

Как се справя с травмата и страничните ефекти от тях?

По колко часа на денонощие спи средно?

Как се справя с информацията за болестта и какви решения й се е налагало да взима за детето си?

Как успява да се грижи за другите си деца?

Как се бори с паниката , безсилието и депресията?

и това без да стигаме до матералната страна на нещата:

Къде ще живеят докато трае лечението в друг град?

Как ще намерят пари?

Откъде ще си внесат лекарствата и как ще си ги платят?

Вашият коментар

Advertisements

Коментари са забранени.