Държавата, държавните служители и техните осигуровки

Част от държавните служители може да са излишни, безполезни, мързеливи, некомпетентни и каквото ви дойде на ум. Може би не заслужават нито заплатите си, нито по-дългите си отпуски и каквито и да е други екстри. Може да ви изглежда справедливо и те като всички простосмъртни да плащат осигуровки. Какво, обаче, означава хей така изведнъж държавните служители да започнат да плащат „сами“ осигуровките си?

Означава, че държавата ще продължи да плаща същите като размер осигуровки и че същата сума ще продъжи да постъпва в осигурителните сметки. Това е така, защото доходите на държавните служители идват единствено под формата на заплащане от техния единствен работодател – държавата.

Означава и това, че държавните служители ще получават по-малки „чисти“ заплати, тъй като парите ще се отчисляват от сумата, която са получавали досега, вместо да се дава допълнително от държавата. Означава също й че държавата ще спестява пари, намалявайки заплатите на държавните служители.

Това, обаче, ми изглежда като нарушение на договор – едностранно, от страна на работодателя, като по този начин се ощетява служителят. Държавните служители са кандидатствали за позициите си при едни условия, които са им изглеждали достатъчно привлекателни, за да се откажат, например, от извършването на какъвто и да е друг труд срещу заплащане – за да избегнат конфликт на интереси и да служат единствено на държавата.

Може би има по-голям смисъл да се закрият излишни структури и да се съкратят излишни служители, отколкото да се намалява заплащането на тези, които наистина са необходими. Намаляването на заплатите на държавните служители създава предпоставки за понижаване на мотивацията им и повишаване на корумпираността им. Кой печели от всичко това? Мързеливите, некадърните и недобронамерените, за които тази работа е единствената или поне най-високо платената от тези, които биха могли да си намерят. На работливите, кадърните и добронамерените може да им писне и да си тръгнат. Печелят ли от това данъкоплатците?

За написването на този пост ме вдъхнови държавната служителка Пипи, която не само ще работи при нови условия, но и ще роди дете при нови условия.

Вашият коментар

Advertisements

Коментари са забранени.