Доброволци и зорноволци

Преди малко получих писмо, от което научих, че Американският конгрес е гласувал Здравната реформа – от мой приятел, който е частица от гражданското движение в САЩ от 1992 година. За това, че години наред е работил като доброволец за каузата, в която вярва, той не е награден с пост, от който да може да упражнява власт или да вади пари, нито пък получава някаква протекция, за да развива бизнеса си, а само елекронно писмо, подписано с благодарност от Барак Обама. В момента е пенсионер, и вместо да си гледа спокойствието, той продължава да работи за другите си каузи, да раздава времето и труда си на хора, които няма как да му се отблагодарят с повече от това, с което се е отблагодарил Президентът.

Писмото му ме подсети за един кратък разговор, който проведохме с Георги вчера, докато седяхме на полянка в изкуствено засадената преди десетилетия горичка близо до нашия квартал.

Аз: Тази горичка от доброволци ли е засадена или от зорноволци? (нали знаете, че през соца гражданите често бяха задължавани на доброволен труд)

Той: От зорноволци.

Аз: Защо толкова много хора в гнилия капитализъм стават доброволци, а тук не е така?

Той: Може би защото нашият капитализъм още не е достатъчно гнил.

Всъщност не става въпрос за икономическата система, а за това, че човек може да бъде доброволец само ако има свободна воля, т.е. свобода. Може да е вярно, че някои обстоятелства насърчават свободата, а други не, но доброволци е имало при всякакви обстоятелства, дори и когато животът им е бил застрашен. Според определението на една врачка от Телевизия 2001, тези хора се наричат „будали“, тъй като „будала“ означавало, че Аллах се е пробудил в теб и си готов да работиш без пари.

Вашият коментар

Advertisements

Коментари са забранени.