Що е то?

Биоразнообразието е от онези думи, които не се опитваме да разберем, понеже чуваме често и ни звучат познато. Предполагам, че повечето от вас са я чували във връзка с дейностите на зелени активисти, от онези, които си представяте като дългокоси хипита с насекоми в косите. Част от вас смятат, че тези хора се реят в облаците и прегръщат дървета, че са готови в името на модни субкултурни идеали да пожертват истинското благополучие на хората. Всъщност и аз съм на мнение, че част от зелените активисти са точно такива, но знам и това, че другата част са онези, които се опират на науката, комплексното мислене и истинската загриженост.

Биоразнообразието = разнообразие от биологични видове. Въпросът е за какво ни е то? Нужно ли е да опазваме всички биологични видове? Дали няма да живеем по-добре ако някои от тях не съществуваха – такива като маларийните комари, домашните мухи и листните въшки? Не знам. Предстои ми да разбера и да споделя.

Въпреки това, обаче, смятам, че в запазването на разнообразието има смисъл. Когато се вгледаме внимателно в един наглед нищожен и дори неприятен биологичен вид, откриваме, че той е свързан с други видове в сложна система. За нас, израсналите и живеещи в града, това често е непонятно. За много от нас природата са онези спретнати многоцветни градинки и равномерно окосени тревни площи, за които аплодираме градската управа.

Може би си струва да излезем извън града или да посетим някое запуснато местенце в него, за да открием разликите. Градската градинка е нещо, създадено и контролирано от човека, което не би могло да оцелее без неговите грижи; гората е неръкотворна и се справя чудесно без човешка намеса … всъщност тъкмо човешката намеса би могла да причини гибелта й. Ако изследваме няколко квадратни метра гора, ще открием множество растения и животинки, които влизат в множество взаимоотношения помежду си; времето за пикник няма да ни е достатъчно да опознаем всички видове и да проумеем взаимоотношенията им. Ако изследваме градската градинка, обаче, за минути ще преброим наличните видове ще схванем простата им зависимост от човека. Не ни е нужна научна подготовка за да разберем какво ще се случи с цветята и тревата в градинката ако човекът спре да полива, плеви, тори и пр. Научната подготовка, обаче, може да се окаже недостатъчна за да разберем какво ще се случи с горичката ако човекът се намеси в живота й.

Накъде бия? Към сложността и взаимосвързаността на естествените системи, които можем да схванем с помощта на познати на всички опростени схеми – например, хранителните вериги. Хищната птица се храни с малки гризачи, които се хранят с някакви растения, а растенията поемат хранителни вещества от почвата, „приготвени“ от микроорганизми, получени от разлагането на трупа на хищната птица. Изберете най-несимпатичния от изброените видове, извадете го от уравнението, и ще откриете, че в разултат на това, най-симпатичният за вас ще умре от глад. В действителност в природата взаимодействията често са много по-сложни, а понякога невидими дори за най-учените.

Биоразнообразието е важно не само за оцеляването на биосистемите, с които ние, градските хора не взаимодействаме. Понякога то е важно тъкмо за нас, живеещите по градски – за да можем да продължим да купуваме любимите си храни от магазина, за да разчитаме на все по-добра медицина, за да не ни налагат режим на тока и купони за бензина. Точно на градските хора искам да припомня две предишни публикации: За какво ни е биоразнообразието и Приказка за бананите. Припомням и за съществуването на новия ми блог, Фермата, посветен именно на взаимодействието между нас, търсещите благополучие хора и природата.

Защо написах всичко това точно днес? За да напомня, че тази година ЕС посвети на биоразнообразието. От сайта на кампанията, можете да научите повече за това що е биоразнообразие и за какво ни е то. Разбира се, можете да откриете и нещичко във Фейсбук: тук и тук. Отрих и български сайт за биоразнообразието, който можете да използвате не само за работа, но и за забавление – има биоразнообразни игрички ;)

Вашият коментар

Реклами

Коментарите са изключени.