За трогнатите от историята на Аревик

Вече има Фейсбук група, към която се присъединих и поканих почти всички българи от списъка си с контакти.  За да съм по-убедителна в поканата включих и съобщение.  Ако днес имах повече време, щях да им пратя лични съобщения.

Включих се в тази група и си позволих да поканя над 500 души, защото:

1. Аревик е бременна и принудена да живее (за неопределено време) в ужасни условия (ако искате да знаете какви са условията в Бусманци, разгледайте текстовете ми в категорията „бежанци и имигранти“ , където ще намерите и връзки към други места в Интернет, включително аудио и видео). Бременността й не протича по най-лекия възможен начин.

2. Аревик е задържана незаконно, без да е нарушила закона. Някой служител си е превишил правомощията. Коментарите на незапознати с наличната информация, твърдящи, че Аревик е нарушила закона са безпочвени.

3. Имам пълно доверие на Светла Енчева, от която научих за историята. От известно време тя е ангажирана с проблемите на бежанците и имигрантите у нас – доброволно и безвъзмездно.

4. Имам пълно доверие на Валерия Иларева, която ръководи Правната клиника за бежанци и имигранти – организация, която предоставя юридическа помощ доброволно и безвъзмездно.

Надявам се, че сред читателите ми има журналисти или познати на журналисти, които биха се ангажирали да огласят проблема на Аревик в частност и проблемите на бежанците по принцип. Най-бързият начин за контакт със Светла и Валерия е чрез ФБ групата и блоговете им, където има публикувани данни за контакт.

Всички останали можем да помогнем с изпращане на писма до компетентните  институции.  Готови варианти можете да копирате  от форума на групата.  Чувствайте се свободни да променяте текстовете. Ако имате възможност, изпратете писмото на хартия, с обратна разписка, за да бъде заведено под номер, с което институцията се задължава най-малкото да ви отговори в определен срок. Ако нямате такава възможност, изпратете електронно писмо, но се притесняваме, че може да не му се обърне внимание. И все пак, и електронното писмо е някаква помощ.

За да се реши генерално проблемът с бежанците и имигрантите у нас (проблем, за който страната ни е критикувана от международни институции и организации), за да не става така, че невинни хора да бъдат превърнати формално в престъпници, преследвани, рекетирани и затваряни за неопределено време без присъда, можете да подпишете петицията за регулиране на статута им. Това се прави електронно и не отнема повече от минута.

Всички тези действия имат смисъл, както показва опитът на адвокат Иларева.

Вашият коментар

Advertisements

Коментари са забранени.