Хронология на историята на Аревик и новини

Доста хора изразиха мнения по проблема с Аревик без да са запознати всъщност със случая.  Ето преди няколко дни предложих на Адвокат Иларева да съдейства за изготвянето на хронология – за да не остават хората с впечатлението, че Аревик е в сериозно нарушение на законите. Това впечатление се засилва от изявленията на представители на институциите в медиите.

Адвокат Иларева е доста натоварена в последните дни, така че нямаме възможност да изготвим хронологията. Междувременно ще публикувам нейния отговор относно репортажа на Нова ТВ от тази сутрин:

Насочването на вниманието към предисторията от институциите е отвличане на вниманието. Поставените въпроси са правноирелевантни – задържането й в СДВНЧ Бусманци не е наказание за извършени нарушения, за да обсъждаме пропуснати ли са срокове и т.н., а обслужва една заповед за депортиране, която в моменат по закон е спряна. В момента има НОВО обстоятелство – от установяването на бременността казусът ЗАПОЧВА НАНОВО, затова е и новата молба за хуманитарен статут. Няма изискване по Закона за убежището и бежанците чужденецът да пребивава легално в страната, за да подаде молба за закрила. Напротив – и в национален, и в международен план, търсещите закрила в повечето от случаите дори влизат в страната нелегално.

По закон Аревик не бива да е задържана сега, не бива и да я депортират. Законово нещата не са както ги представя г-н Андреев – неправилно е и заключението на Нова телевизия. Ако спрямо Аревик се спази закона, тя не трябва да е задържана. За Давид има правен вакуум, но за Аревик не.

Не знам защо от сутрешния блок на Нова ТВ не считат за нужно да чуят позицията на адовката на Аревик. Доста неравностойна битка е това – Аревик без адвокат и началникът на центъра за задържане, цитиращ „закона“.

Моето лично опасение е, че щом веднъж българска институция направи грешка, тя и свързаните с нея институции са готови да се заинатят и да направят какво ли не само и само да не признаят грешката.  Изявленията им успяват да се пласират от медиите и да се ползват с доверието на хората, които принципно смятат, че казаното по телевизията / написаното във вестника няма как да не е истина. Когато след време международни институции (съдилища и други) успяват да осъдят държавата ни или пък пишат доклади как тя не си върши добре работата, новините не стигат до същите тези вярващи на нашите медии хора, пък и да стигнат, кой ще помни за какво става въпрос, че да си направи съответните изводи?

А сега новините:

Арменският посланик е подал нота по случая. Надяваме се Аревик да бъде освободена от Бусманци и да дочака в нормални условия решението на съда.

Форумът БГ Мама се включи в обсъждането на темата.

24 часа добави детайли към темата.

В медиапул Ирина Недева написа дълга, но ценна статия за случая в частност и проблемите на чужденците у нас по принцип. Горещо я препоръчвам.

Във Фейсбук групата се заформи интересна дискусия за проблема на Давид – защо е останал без документи, какво е можело да се направи, какво може да се направи. Струва ми се, че е достойна за случай на Шерлок Холмс. Ако искате да си поблъскате главата безпристрастно, заповядайте.

Последна редакция на файла с медийните отразявания arevik_links_30_April_2010.

Вашият коментар

Advertisements

Коментари са забранени.