Законът ли е върховното указание, според което живееш?

Законът е нещо, което може да противоречи на етичните ми принципи или пък да е нещо, което съм в невъзможност да спазя. Имало е, например, времена, в които някъде било незаконно да се опиташ да укриеш евреи, които иначе щели да свършат в газовата камера. Предполагам, че щях да съм от онези, които нарушават закона. Имало е времена, в които някъде изисквали от хората да плащат данък под формата на яйца, при положение, че същите тези хора отглеждали само зеленчуци, а парите, които изкарвали били недостатъчни да се закупят количествата изисквани като данък яйца – това пък е пример за невъзможност да спазиш закона.

Освен това законът е нещо, което не е неизменно. Сещам се за една история от ученическите ми години – 80те, когато трябваше да ходим на училище с униформи. В нашето училище имаше изискване ако си с панталони, да носиш и сако. Тъй като през зимата повечето от нас носеха якета, а не палта, саката не само че стърчаха грозно под якетата, но и ни караха да се чувстваме като пакети. Често имах проблеми с една от заместник-директорките, докато стигнем до консенсуса да си нося сакото в чантата и да го показвам като пропуск на входа на училището. Един ден това изискване просто се промени и заместник-директорката още на следващата сутрин спря да проверява дали носим сака. А дотогава за нея носенето на сака беше най-важното нещо на света.

Законите се раждат, развиват и умират – заради желанието на някои хора да уредят взаимоотношенията си в съответствие с променената ситуация или променените възгледи на новото поколение, а понякога заради желанието на някои хора да се облагодетелстват за сметка на други. Ако законите бяха неизменни, нямаше да участваме в парламентарни избори, в които да избираме нови законотворци.

Това че някой някъде е решил, че нещо трябва да се прави по определен начин, не означава, че аз трябва да харесвам начина. Ето защо може да ми е интересно да науча как даден проблем е разрешен, да речем във Франция, но това не означава, че бих искала същият проблем да бъде разрешен по същия начин в България. Ето защо понякога настоявам съществуващи правила да бъдат променени или пък новосъздаващите се да не бъдат буквално прекопирани от вече създадени в друга страна. Какво от това, че „Те, хората, са го измислили“?

Вашият коментар

Advertisements

Коментари са забранени.