За Аревик, чужденците в БГ и правната ни грамотност

Темата във форума на БГ Мама набъбна на 11 страници към момента. Дискусията там не се отличава от дискусиите по темата на останалите места – някои искат да помогнат, други смятат, че Аревик и Давид трябва незабавно да си ходят в Армения;  едни се опитват да проумеят какво се случва, а други не се опитват. За да се включите в тази дискусия, трябва да се регистрирате във форума. Предполагам, че някои активисти за и против каузата биха се хвърлили в дискусията, но може би се въздържат заради изискването за регистрация. Момичета и момчета, това става бързо и лесно, стига да преодолеете предразсъдъците си спрямо клишето / стереотипа „БГ мами“. Аз отдавна имам регистрация там и бих писала по-често ако ми оставаше време.

Разбира се, остава да си отговорим на въпроса дали си струва труда да образоваме хората, които не си правят труда да се образоват сами. Нямам ясен отговор на този въпрос. Като цяло смятам, че ако искаме хората да знаят, трябва да имаме търпението да им обясняваме. И все пак не мисля, че си струва да изпадаме в крайности и да повтаряме едно и също до безкрай. Можем да даваме връзки към вече генерирани обяснения за да отговорим на въпроси които се повтарят. Нямам предвид злонамерените въпроси и подмятания на хора, които всъщност не се интересуват от отговорите, а от дискредитирането на каузата или по-скоро на някои нейни активисти.

Докато се опитвам да преглеждам информацията за Аревик, започвам да попадам на все повече текстове за проблемите на бежанците и имигрантите в България и си мисля, че трябва да започна да събирам линкове по-усърдно отколкото правех досега с помощта на Туитър. От start.bg така и не получих регистрация за частната тема „Аревик“ и не знам дали изобщо да се опитвам да пробвам да регистрирам такава за общата тема „бежанците в България“. Май delicious.com ще свърши най-добра работа засега. Но това са неща, които по-скоро касаят засега пасивното ми участие във Фейсбук групата „Защита правата на имигрантите в България“

Хората, които се заинтересуваха от случая с Аревик, започнаха да се питат как у нас нещата могат да се променят принципно, за да не се стига систематично до случаи като този на Давид и Аревик, както и на много по-драматични. Все повече (но далеч недостатъчно) хора осъзнават, че се налагат промени в законодателството. Едни предлагат  България да ратифицира Конвенцията от 1961 г. за намаляване на случаите на лица без гражданство, а други настояват, че първо е наложително да се гласува законът за регулирането на статута на нелегалните имигранти, който към този момент не е дори внесен в парламента, а съществува на етап … петиция (можете да я подпишете!). Да не забравяме, че не всеки в България може да внася законопроекти в Парламента. Нужно е вече да си във властта (например в ролята на депутат) или да успееш да лобираш пред хора, които вече са във властта. Дали и това не следва да се промени?

Хората започнаха да (си) задават въпроси и в опитите си да намерят отговори, започнаха да чоплят съществуващите закони и наредби. Валерия Иларева пък започна да намира време да се грижи за правното им образование. И така, хората се замислиха дали пък още в средното училище не следва да се образоваме по-адекватно в областта на правото. Едно е сигурно: самообразоването вече започна – не само под формата на четене, но и на дебати (не само в коментари под публикации, но и в темите за дискусия на Фейсбук групата) , пък и на самотни размисли … не само в моя блог. Вижте, например, това.

Радва ме и това, че Валерия Иларева и ръководената от нея Правна клиника не са единствените юристи, които защитават правата на чужденците в България. Запознайте се и с Адвокат Диана Даскалова, съучредител на Център за правна помощ „Глас в България”, който осигурява правна защита на чужденци – бежанци и емигранти на територията на България. Разбира се, някои от активно коментиращите противници на каузата твърдят, че за да се захванеш с тази област на правото или го правиш за да изкараш много пари или пък защото не те бива за нищо друго.

И все пак, какво ново около конкретния случай? Преди няколко дни помолихме Адвокат Валерия Иларева да ни помогне с изготвянето на хронология по случая, тъй като в различните медийни изявления се появява откъслечна и несинхронизирана информация. Най-после е готов списъкът със стъпките, предприети от Аревик пред българските институции. Копия от документите и доказателствата можете да намерите публикувани като снимки във Фейсбук групата.

Тъй като днес нямам много време, ще ъпдейтна файла с медийните отразявания утре.

Вашият коментар

Advertisements

Коментари са забранени.