Нов живот за Ани

Когато Ани беше в болницата, едно от списанията, които й занесох беше някакво за пътешествия. Исках да й помогна да погледне надалеч от своята ситуация и да си позволи да мечтае.

От една страна, това би могло да изглежда като събуждане на неизпълними желания, тъй като, поне засега, тя не може да се движи свободно дори из нашия град, защото има реалистични основания да се страхува за живота си, пък и защото здравословното й състояние засега не позволява кой знае колко продължително придвижване в пространството. Всъщност, за разлика от нас, тя дори не пътешества онлайн, понеже засега няма компютър и достъп до Интернет.

От друга страна, обаче, смятам, че отварянето на все по-широки перспективи и далечни хоризонти пред хората винаги е полезно. Струва ми се, че една от основните причини хората да живеят неудовлетворителен живот е именно незнанието, че има и други възможности. Това незнание е двупосочно – навън към света и навътре към себе си. Има хора, които познават твърде малка част от света; има хора, които познават твърде малка част от себе си; а има и хора, които твърде малко познават и двете.

В последните години голяма част от времето ми е заета с това да помагам на хората да разширят знанието си за себе си и за света, така че да имат по-голям набор от възможности, което пък да им даде по-големи шансове да живеят удовлетворителен живот. Струва ми се доста по-лесно да им покажа възможностите навън в света, отколкото онези вътре в тях. Може би това се дължи на начина, по който ни възпитават в тази част на света – като че вниманието се насочва предимно към света навън – към нещата, които светът предлага или отказва на едни или други. После ни учат на това в коя група попадаме, понеже всяка жаба трябва да си знае гьола, и никой не бива да лети прекалено нависоко, тъй като при падането ще го заболи доста.

Ани не е имала възможност да изследва света навън – израснала е на село и там е завършила средното си образование; работила е в града, но на позиции, от които не би могла да научи кой знае какво за неизследвани от нея възможности; живяла е доста уединено, така че не е имала и приятели и познати, от които да научи повече за света; рядко е имала достъп до свързан с Интернет компютър, а освен това не знае и чужди езици. Разликата между Ани и повечето жени в нейната ситуация е, че Ани е намирала време да изследва себе си и е открила, че има таланти, идеи, мечти и въображение. Разликата е и в това, че е намирала време да ги развива.

И все пак в един момент Ани е спряла да развива един от най-големите си таланти – рисуването. Преди около 10 години. Дори е изхвърлила нещата, които не е успяла да подари. Защо? Защото й показали, че няма защо да хвърчи в облаците. Научили я да си знае гьола. Оттам нататък се посветила на това да върши добре каквато работа намери, да оцелява и да се грижи за семейството си – и се е справяла отлично с всички роли, които й са се падали. Никога на никого не се е оплаквала … дори и за това, че години наред е била жертва на домашно насилие.

В един момент, обаче, Ани решила, че не може да живее повече по този начин и се опитала да започне нов живот. Натоварила багажа си и детето в раздрънката си кола и тръгнала нанякъде. После спряла и си дала сметка, че не може да стигне далеч, понеже няма пари. И все пак поне направила първата крачка – да се отърве от насилника-съпруг. За съжаление, няколко месеца по-късно Ани беше нападната и сериозно ранена от него. Сега се крие и се възстановява, но е твърдо решена да не отстъпва и да не се връща при него.

Сега кроим планове за това как Ани би могла да промени и други страни на живота си – да започне да прави нещата, за които мечтае и за които има талант, и най-важното, да ги прави вън от опасността да бъде нападната отново, което означава в друг град.

На първо място е рисуването. Тя успя да открие папка с неунищожени стари рисунки, които показват, че тя има вроден усет за пропорция, композиция и перспектива, както и способността да възпроизведе на хартия всякакви картини и фотографии – хора, животни, пейзажи, растения … Стилът й мимикрира в зависимост от това какво се е заела да възпроизведе. Вярвам, че би могла да нарисува всичко, което пожелае, а ако се снабди с някоя и друга специализирана книга или вземе някой и друг урок, може да се развие в какви ли не посоки. „Лудата“ й мечта е да прави анимация, особено за деца, но има желание да прави „всичко, което включва рисуване“. Иска да се научи да използва всякакъв вид софтуер, който би й помогнал да прави анимация. Мой приятел предложи да я снабди с лаптоп и се надявам това да се случи в близките седмици.

Тя има доста опит като шивачка. Би могла да измисля и изработва дрехи и аксесоари, както и други неща, които изискват ушиване.

Всъщност Ани иска и може и други неща, но за тях предстои да говорим по-нататък. Засега обмисляме как да започне да върши някаква надомна работа – да речем да прави бутикови нещица, които да се продават в онлайн и офлайн магазини. Мисля, че когато се свърже с Интернет и види сайтовете на стотици хора, които си вадят хляба с рисуване и приложни изкуства, ще придобие представа за много повече възможности за реализация.

Мислим и за това, че е хубаво да започне да учи английски – да се запише на някакъв курс, а аз ще й отделям време да я занимаван допълнително онлайн. Английският ще й даде много по-широк достъп до онлайн информация, както и възможност да чете специализиарана литература, която би й била от полза.

Тя мечтае да се занимава с някакви бойни изкуства, за да не се чувства толкова уязвима физически.

Засега й помагам единствено с разговори, за съжаление, не много чести, поради липсата на Интернет връзка и редките възможности за срещи офлайн. Купих й няколко книжки за детето й (на 4 години), както и разни боички и буквички. Снабдих я с хартия и моливи и се надявам скоро да има време и сили да започне да възвръща рисувателната си форма :)

Двама мои приятели ще й помогнат с пари през първите няколко месеца от новия й живот в нов град, когато освен всичко друго, няма и да е в толкова добро физическо състояние, че да може да се хване на някаква работа извън дома, особено на пълен работен ден. Тя е решена да използва максимално възможностите, които досега не е й сънувала – да учи, да работи у дома, да се развива в нови посоки.

Ще се радвам ако се включите с коментари или писма с идеи какво друго може да се направи. А аз обещавам отново да пиша за нея. Надявам се до няколко седмици тя да има възможността сама да се появи онлайн :)

Вашият коментар

Advertisements

Коментари са забранени.