17 май, 2010 Сутрин с ББТ – Каква е истината за Аревик Шмавоян – Валерия Иларева и Йотко Андреев

Най-горещата новина: на 25 май ще е делото на Аревик в гр.София

23 минути по ББТ. Моят преразказ:

Аревик все още е в МВР болница. В студиото на ББТ са Валерия Иларева и Йотко Андреев, управител на дома в Бусманци.

Валерия Иларева: Отношението на персонала на дома към Аревик е добро; това, от което се оплаква е храната, медицинското обслужване (конкретно липсата на достъп до специализирана помощ) и незаконното й задържане там.

Йотко Андреев за условията в Бусманци:

В женското отделение в Бусманци условията са по-добри от тези, при коиот живеят някои от нашите майки, баби и дядовци. Аревик е настанена в самостоятелна стая, веднага след като е изявила желание да бъде преместена от стаята, в която е прибивавала с още 8 жени. Стаята 80 квадратни метра (не става ясно първата или втората), а жилището на Давид в Монтана е 60 кв.м. и там живее 5 членно семейство. В рамките на деня се осигурява 9 часа (разпокъсано) топла вода. Банята е обща. Аревик има свободен достъп 24 часа в рамките на два етажа, за да ползва баня и тоалетна. Разрешено й е и да се разхожда на спортната площадка, която е 2 декара.

Относно храната, Йотко Андреев носи менюто за 2 седмици и смята, че храната е добра, особено предвид това, че домът е за временно настаняване, а не за постоянно пребиваване.

Медицинският център в дома се състои от медицинска сестра и лекар. Когато лекарят е в отпуск, се замества от друг лекар, а когато не се замества, на разположение е медицинската сестра.  Аревик е в дома 2 месеца и 10 дни, от които лекарят го е нямало 10 дни. Винаги, когато Аревик е имала нужда, е посещавала центъра за прегледи. Прегледът не е само мерене на кръвно. Не става ясно, обаче, какво друго може да включва прегледът в Бусманци, с каква техника разполагат.

Лекарят в Бусманци може да не е специалист, но е учил 6 години медицина и може да прецени дали пациентът има нужда от специалист.

С настаняването й в Бусманци на 9 март, Аревик е посетила МВР болница, където са й направени изледвания на кръв и урина. При настаняването тя не е споменала, че е бременна. Последният й цикъл е бил на 20 февруари и се е подписала такава информация. Т.е. сега бременността й е на два месеца и половина.

Валерия Иларева:

Благодари за всичко, което персоналът прави за Аревик в рамките на възможното при условията в Бусманци. Иска да отговори на обвиненията в лъжа, които Йотко Андреев направи по телефона в предишното предаване, въпреки че това, според нея, не е основният фокус на истинската дискусия. Основният фокус на истинската дискусия е произволната употреба на административното  задържане на чужденци в България.

В предишното предаване стана въпрос, че нито Аревик, нито адвокатът й (Иларева) имат достъп до медицинските документи на Аревик, а това противоречи на правата й като пациент (в нарушение на чл.28б от Закона за здравето, който, след допълнението от 2009, гласи:

„(1) Пациентът има право да получи от лечебното заведение здравната информация, отнасяща се до неговото здравословно състояние, включително копия от медицинските си документи.

(2) Пациентът има право да упълномощи писмено друго лице да се запознае с медицинските му документи, както и да направи копия от тях.“) За да имат достъп до тях, обаче, те трябва да подадат заявление до МВР, според установената процедура, която все още не е осъвременена, така е да отговаря на изискванията на измененията в Закона за здравето.

Тъй като адвокатът и Аревик не разполагат с документите, въпросът се свежда до това на кого да се вярва – на служител на МВР  или на задържаната, но никой не може да разбере кой казва истината, след като документите не се показват.

И все пак, Адвокат Иларева разполага с два медицински документа, с които смята, че може да обори важни обвинения в лъжа от предаването в петък. Те се отнасят за това дали Аревик е губила съзнание в дома, тъй като в петък Йотко Андреев казва, че Аревик лъже за това, че е припадала в Бусманци. Възможно е той да не е бил свидетел, затова Иларева не твърди, че той лъже, но и не приема тя и Аревик да бъдат обвинявани в лъжа. Документът е талон от МВР болница за Майчин дом: молба за преглед по повод повръщане, придружено от (по думи на съпроводящите) с припадък. Съпроводящите са служители (охраната) от дома в Бусманци.

Йотко Андреев отговаря, че в този документ не е написано от медицински служител, че тя наистина е припаднала. Той държи на твърдението си, че Аревик не е припадала в Бусманци. Настоява, че когато адвокатът се снабди с медицинските документи от дома, ще види, че всички припадъци на Аревик и е викана линейка са се случвали в почивни и празнични дни, когато в дома няма медицинско лице. С изключение на последният път – 11 май.

5 пъти Аревик е била в болнични заведения – МВР болница и Майчин дом, три пъти от тях са били в празнични и почивни дни.

Показват предоставения от Иларева документ пред камерата.

Водещите се интересуват дали всеки път, когато в дома не е имало медицинско лице, а Аревик е имала нужда от помощ е била викана линейа. Адвокат Иларева отговаря, че практиката се е подобрила; в началото е било много трудно да дойде линейка.

Иларева носи ориинални и преведени показания на Аревик, подготвени за делото на 1 април: на 27 март, 2010 сутринта Аревик е повръщала през 10-15 минути. Няколко пъти е молила охраната да повика Бърза помощ, но чак на 28 март късно вечерта, когато положението й се влошава извикват Бърза помощ и я откарват в МВР болница. Според Иларева, персоналът в Бусманци вече реагира много по-бързо.

Йотко Андреев твърди, че все пак това са показания на Аревик, която иска да излезе от дома и е нормално да пише такива неща, но всяко повикване е документирано от видео-наблюдението.

Йотко Андреев твърди, че на Аревик са направени всички необходими изследвания, които се правят на бременни жени, включително ултразвукова диагностика

В кой месец, все пак е Аревик?

Според Валерия Иларева от МВР болница миналата седмица са казали на Аревик, че е в 14 седмица, а това е 4 месец. Тя показва и друг медицински документ, от 29 март, на който пише, че е в 6та седмица.

Зрителка се обажда да пита кой заплаща изследванията на Аревик, „тъй като тя не е български гражданин и няма абсолютно никакви права“. „В България всички имат права, които са малцинства. Единствено българите нямат права.“

Иларева отговаря, че Аревик не иска никой да заплаща медицинските й изследвания, но когато е задържана и няма възможност за свободно придвижване, тогава задържащият орган е длъжен да й осигури спазване на основните човешки права – правото на живот и спешна медицинска помощ. Аревик не желае някой да я храни и да й осигурява подслон; тя има къде да живее; има кой да й осигурява издръжка – Давид и неговото семейство. Основният проблем е, че е незаконно задържана.

Йотко Андреев се извинява, че повишава тон, но държи да уточни, че лицето не е задържано, а е настанено. Никой не я кара насила да стои в дома. Ако тя доброволно желае да се върне в своята страна по произход. Той настоява, че Аревик е нарушила българското законодателство.

Водещата твърди, че Аревик е била с разрешение да пребивава свободно в страната за 2 седмици, когато е била задържана на 9тия ден.

Показват Директива 2008/115 и Иларева настоява, че „задържана“ е терминът по европейското право. Задържана е с цел извеждане, а в момента задържането й е незаконно, защото (тук вече е трудно да се чуе защо, но правните документи на Иларева могат да бъдат видяни на страницата на ПКБИ).

Йотко Андреев твърди (на висок глас), че на Аревик й дават лоши съвети и е можела да напусне страната и да кандидатства за виза, но Иларева казва, че тя е получила забрана за влизане в България за 5 години.

Йотко Андреев твърди (на висок глас), че Аревик прекарва 11 дни в болницата на база нейното прилошаване и медийния интерес; твърди, че не е приета в болницата с температура – според документите температурата й е била 36.09

След излизане от болницата Аревик ще е върне в Бусманци. Иларева твърди, че у нас Аревик няма ефективни средства за защита относно продължителността на задържането. В тази връзка Иларева смята да сезира Европейския съд в Страсбург с искане на привременни мерки за нейното освобождаване.

Няколко души говорят едновременно.

17 май, 2010 Сутрин с ББТ -http://bbt.tv/programme/10 – кликайте по лентата с видео и търсете клипчето със заглавие: „Каква е истината за Аревик Шмавоян“

Вашият коментар

Advertisements

Коментари са забранени.