Моята непопулярна позиция по принцип

Яна осинови сиротната кауза на децата с церебрална пареза, за която писах тези дни. Писа в блога си, основа Фейсбук група. Предполагам, че засега няма да се ангажирам с тази кауза, но ще си позволя да споделя непопулярната си принципна позиция по отношение на такива каузи. На първо място заради Яна – защото знам, че не би могла да изнесе кампанията на плещите си и защото тя самата не се притесни да го сподели. Надявам се този текст да помогне на тези, които ще заявят подкрепата си да се опитат да видят общата картина и да не изгубят истинската цел.

Ако аз бях майка на дете с церебрална пареза или каквото и да е друго състояние, което да изисква сериозни грижи, щях да се фокусирам първо върху целта, а след това върху средствата. Целта ми би била детето ми да оздравее / постигне максимално добро състояние. А средствата … ако се фокусирам върху средствата, може да изгубя целта.

Давам си сметка за това, че някои от възможните средства за постигането на тази цел може да са недостъпни за мен, но също така знам, че винаги има и достъпни, за които може да не знам. Ето защо непрекъснато бих търсила възможни начини: бих научила колкото се може повече за болестта и различните методи на лечение по света и у нас, бих адаптирала някои към своята ситуация, бих търсила алтернатива на недостъпните. Бих се фокусирала първо върху достъпното, вместо да губя време да тъгувам за недостъпното. Ако нямам възможност да водя детето си на процедури, ще се опитам да ги провеждам у дома, с подръчни средства.

Бих споделяла редовно опита си с други в моята ситуация
– чрез блог и всякакви други онлайн средства, както и чрез организиране на местна група за самопомощ.

Какво бих направила ако държавата направи така, че някои от достъпните средства за лечение станат недостъпни? Ако смятам, че държавата е в състояние да поддържа тези средства без това да е за сметка на други хора, бих настоявала да ги възстанови. Бих започнала сериозна кампания за подкрепа, но не бих разчитала само на това. Бих изяснила (с помощта на юрист) дали държавата нарушава законите и бих я притиснала юридически ако е така. Давам си сметка, обаче, че живея в България, и тези стъпки може да отнемат доста време и да не се увенчаят с успех. Ето защо бих търсила и алтернативни начини за справяне с проблема, включително благотворителност. Не се срамувам от това да поискам помощ.

Преди да поискам помощ, обаче, бих направила всичко възможно да си помогна сама и бих го показала на хората. Не бих искала никой да остане с впечатлението, че аз самата не правя всичко, на което съм способна, а искам помощ от други. Имам и добър пример: Ксения, която оглавява кампанията за освобождаване на съпруга си, Максим Савов.

Вашият коментар

Реклами

Коментарите са изключени.