По-малка от живота

Чета „Джевдет бей и неговите синове“ (Орхан Памук), чета и „Хората и техните хобита“ (Кака Сийка): чета за хора, които не знаят какво да правят със себе си и потъват в занимания, които да ги държат надалеч от мисли за това кои са, от въпроси за това как трябва да се живее животът; чета за спящи хора и мъчително пробуждащи се хора – хора, които може да пораснат, а може и да не пораснат, а в това време неизбежно ще причиняват страдания на себе си и на други.

Чета писма и Фейсбук апели от хора, чиито животи минават в ропот и окайване на себе си и своето.

Чета писанията на тези, които знаят какво е добро и лошо за хора, които не познават; чета писанията на тези, които правят революции, спасяват животи и се борят с врага … докато си стоят по пантофи вкъщи.

И си мисля за Ани.

Тя не иска нищо от никого. Няма проблеми със себе си. Всъщност няма нищо освен идеи и надежда да ги осъществи. Няма претенции да е по-голяма от живота и да знае доброто и лошото за всичко и всички. Години наред е била и продължава да е заета с това да живее на практика – по най-добрия достъпен за нея начин. Не роптае за това, че повечето начини, които ти и аз приемаме за даденост са били и все още са недостъпни за нея. Благодарна е и за най-малкия жест.

И се чудя защо точно тя сега трябва да се крие на място, което само по себе си е като затвор, за да не рискува отново живота си, мислите й да са заети с това как да планира всяка своя стъпка, да се ослушва и озърта като престъпник. Напомня ми за онова пиленце, което паднало от гнездото на замръзналата земя и щяло да измръзне, ако не било лайното, което изсрала минаваща крава, а после минала котка, която измъкнала пиленцето от лайното … за да го изяде. Надявам се Ани да не бъде изядена от котката и се опитвам да мисля заедно с нея. По телефона, когато никой не ни чува. Защото след поредните заплахи, сега не иска да се виждаме – за да не рискува и моя живот.

Вашият коментар

Advertisements

Коментари са забранени.