Новини по темата за бежанците в България

Последната ми публикация във връзка с бежанците в България е от 27 май – тогава обявих митинга пред Бусманци, а последното ми обобщение по случая е от 25 май. Време е да публикувам поредните си обобщения и да попълня някои пропуски:

Горещата новина е от вчера: най-после мина отложеното преди седмица дело на Аревик. Давид присъства на делото и беше за пръв път отново с Аревик откакто тя е задържана в Бусманци. След като административният съд в Монтана отмени заповедта на полицията в Монтана, той вече не е длъжен да се явява на ежедневна подписка. Очакваме решението след месец.

Според адвоката Валерия Иларева, делото е минало по най-добрия възможен начин. Препоръчвам ви публикацията на Агенция Кросс и видео-репортажа на TV7 от съдебната зала.

Цитирам най-важното от Агенция Кросс: „Прокурорът по делото е изразил становище, което много рядко се случва, че жалбата на Аревик е основателна и се е изказал в нейна полза, сподели адвокат Иларева. Позицията на прокурора е, че би трябвало да бъде уважена  жалбата на момичето и отменено решението на Държавната агенция за бежанците, с което й е отказан статут. На заседанието не се е явил представител на агенцията, което също се случва много рядко, коментира адвокат Иларева. „Обикновено по другите дела, които имам, изпращат представител, необичайно е да не изпратят никой.“

Тук ще публикувам обобщенията на Валерия Иларева от Фейсбук групата:

1) По събирането на доказателства:
1.1. Бяхме подали молба Съдът повторно да задължи Дирекция „Миграция“ да представи в цялост медицинската преписка на Аревик, намираща се в СДВНЧ (понеже в изпълнение на съдебното разпореждане те бяха представили само последната епикриза на Аревик от 18… See more май, а не цялата преписка). Тъй като обаче до днес нямаше резултат по молбата, казахме, че вече не я поддържаме, тъй като това би довело до отлагане делото на Аревик, а тя очаква неговия изход задържана.
1.2.Представихме решението на Съда в Монтана от 17 май, с което се отменя като незаконосъобразна заповедта за депортиране на Давид;
1.3. Съдът уважи доказателственото ни искане да разпитаме като свидетели Давид и баща му Гагик. Те отговориха на въпроси за семейната връзка между Аревик и Давид и невъзможността те да се съберат в Армения.

2) Ход на делото по същество:
2.1. Адвокатът на Аревик помоли Съда да отмени решението на ДАБ като незаконосъобразно, тъй като в него не се съдържат мотиви относно отказа да се предостави на Аревик хуманитарен статут съгласно чл.9, ал.8… See more от ЗУБ във връзка с основното човешко право на семеен живот и запазване целостта на семейството като важни хуманитарни обстоятелства.
Адвокатът на Аревик каза, че взима повод от днешния празник – Денят на детето – за да помоли Съда да приложи един от основните принципи в правото: отчитане най-добрия интерес на детето. Става дума за интереса на детето на Аревик и Давид, което ще се роди след по-малко от пет месеца.
2.2. Ответникът – ДАБ – не се яви за становище.
2.3. Прокурорът по делото се произнесе, че жалбата на Аревик е основателна и решението на ДАБ следва да бъде отменено като незаконосъобразно (Имайте предвид, че се случва много много рядко прокурорът да се произнесе в полза на жалбоподателя!!!)
2.4. Накрая Аревик помоли да каже нещо на български език – Тя отправи апел към Съда да не бъде разделяна от Давид, последните си думи произнесе през сълзи …

Заседанието бе закрито и решение се очаква в едномесечен срок.

Аревик и Давид се гушнаха, и двамата със сълзи в очите. Родителите на Давид и сестра му също плачеха. Мисля обаче, че тези сълзи бяха сълзи на надежда, че може би най-вече му се вижда края на това изпитание. Гледайки ги, аз също без малко да заплача. Затова когато от TV7… See more ме интервюираха, мисля, че гласа ми трепереше от вълнението на заседанието.
Гледайте кадри от този разказ днес в Новините на TV7 от 19 или 19:30ч, както и утре в Сутрешния блок на TV7 от 08часа!
БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ ДА НЕОЦЕНИМАТА ПОДКРЕПА!
ВЯРВАЙТЕ, ЗАСЛУЖАВА СИ!

Ако смятате да участвате в митинга пред Бусманци на 6 юни, моля посетете блога на Светла за важни уточнения – какво да (не) носите, как да се държите, как да стигнете до мястото и пр. практическа информация и важни линкове.  Не се регистрирайте  във Фейсбук за участие ако нямате намерение да участвате. Организаторите имат нужда от реална обратна връзка за броя на участниците, а не раздута виртуална подкрепа.

Междувременно, официални (специални благодарности на Агенция Кросс и TV7) и неофициални медии остават активни в отразяването на конкретния случай и все по-заинтересувани от ситуацията на бежанците в България по принцип. Надявам се това да привлече още желаещи да подпишат петицията за промяна в законодателството: http://www.bgpetition.com/regulirane-statut-imigranti/index.html

Майя Маркова продължава да публикува в англоезичния си блог важна информация не само по темата за бежанците, в по всякакви други важни за България теми. Този блог е един от важните чуждоезични източници на информация за ставащото в нашата страна. Ако повече хора започнат да правят това, може да се изгради солидна независима гражданска медиа, която да подава навън информация за страната ни. Благодарение на Майя, темата за Аревик и Давид е подхваната в англоезичния блог на един арменец.

Няколко блогъри представят темата за бежанците през нови перспективи:

Вени Гюрова съпоставя ситуацията на емигриращите от социалистическа България със ситуацията на имигриращите в демократична България чужденци.

Ина Тотева свързва историята на Давид и Аревик с Търновската Конституция, Библията, Конвенцията за защита на правата и основните свободи на Съвета на Европа и сдобилите се с българско гражданство легендарни представители на престъпния свят.

По случай 24 май, Светла Енчева разказва за достъпа на имигрантите у нас до образование. Позволявам си да цитирам част от текста й: „В България има много млади хора като Ола, които няма достъп до образование. Има и още повече, които, въпреки че са напълно легални имигранти (със статут на дългосрочно пребиваване; постоянно пребиваване се дава трудно и не на всички), имат достъп до образование, само ако си го заплащат на солени цени от порядъка на 1000 евро на година. На много от тях родителите им идват от страни, по-бедни и от България. Подновяването на личните им карти струва 500 лева. На година. Затова те масово се оказват принудени да спират децата си от училище.

В България расте поколение необразовани имигранти. Някои от тях, като Ола, като Джавед Нури, са деца на интелектуалци. Какво ще правят тези хора след 10-20 години? И дали тогава държавата ще обвинява имигрантите, че създават проблеми и не искат да се интегрират?“

В тази връзка, вижте по TV7 абсурдната история на още една арменска гражданка, която се опитва да живее в България

По случай деня на Африка, Светла Енчева си спомня и за годините от детството си, прекарани в Африка и разсъждава за масовото отношение на българите към черните африканци.

Rien публикува в блога си две художествени измислици, с които да илюстрира духа на политиката по отношение на бежанците у нас, както и на интереса на сънародниците ни към проблема.

Ако обичате изкуството, вижте материала на Светла за фотографията и границите.

Припомням, че създадох Фейсбук група, в която можете да се включите ако имате възможност да помогнете по някакъв начин за облекчаване положението на затворените в Бусманци, както и на освободените от Бусманци. Моля, не се включвайте ако нямате възможност да помогнете. Ако се включите, включвайте се адекватно в дискусиите – темите са ясни и малко на брой и няма опасност да ги объркате ако прочетете заглавията им. Можете да помогнете с директен доброволен труд, но също и с материални подаръци, така че не е нужно непременно да живеете в София.

*********************************************************************

Събраните за тази публикация връзки:

17 май, 2010 Блогът на Rien: Добрите хора спазват закона – авторска измислица, отразяваща духа на политиката по отношение на бежанците у нас: http://izbiratelno.blogspot.com/2010/05/blog-post.html

20 май, 2010 Блогът на Майя Маркова – на английски – обобщена информация за казусите на Давид и Аревик: http://mayas-corner.blogspot.com/2010/05/bulgarian-authorities-outlaw-innocent.html

21май, 2010 историята на Давид и Аревик англоезичен блог на арменец  http://unzipped.blogspot.com/2010/05/arevik-and-david-story-of-immigration.html , който е научил за нея от англоезичния блог на Майя Маркова http://mayas-corner.blogspot.com/

21 май Блогът на Ина Тотева http://toteva.maars.net/?p=83  обобщение на историята на Давид и Аревик и връзката с Търновската Конституция, Библията, Конвенцията за защита на правата и основните свободи на Съвета на Европа, сдобилите се с българско гражданство легендарни чужденци

23 май, 2010 Блогът на Светла Енчева: обобщения след делото на Давид, видео от двата „дуела“ между Валерия Иларева (адвокатът на Давид и Аревик) и Йотко Андреев (директорът на СДВНЧ Бусманци) http://svetlaen.blogspot.com/2010/05/blog-post_23.html

24 май, 2010 Блогът на Светла Енчева: Кой има достъп до народната просвета http://svetlaen.blogspot.com/2010/05/blog-post_24.html

„В България има много млади хора като Ола, които няма достъп до образование. Има и още повече, които, въпреки че са напълно легални имигранти (със статут на дългосрочно пребиваване; постоянно пребиваване се дава трудно и не на всички), имат достъп до образование, само ако си го заплащат на солени цени от порядъка на 1000 евро на година. На много от тях родителите им идват от страни, по-бедни и от България. Подновяването на личните им карти струва 500 лева. На година. Затова те масово се оказват принудени да спират децата си от училище.

В България расте поколение необразовани имигранти. Някои от тях, като Ола, като Джавед Нури, са деца на интелектуалци. Какво ще правят тези хора след 10-20 години? И дали тогава държавата ще обвинява имигрантите, че създават проблеми и не искат да се интегрират?“

25 май, 2010 Блогът на Светла Енчева: международният ден на Африка – спомените на Светла за няколко детски години, прекарани в Африка, както и за българското отношение към черните африканци: http://svetlaen.blogspot.com/2010/05/blog-post_25.html

25 май, 2010 TV7 Отложиха делото на Аревик http://www.tv7.bg/news/60972.html

26 май, 2010 Блогът на Светла Енчева: обява за митинга пред Бусманци, текстът на уведомлението (съдържа исканията) http://svetlaen.blogspot.com/2010/05/0606.html

26 май, 2010 Подсъзнателното на Бай Далай: обява за митинга, която се задържа дни наред в svejo.net http://baidalai.org/?p=750

Фейсбук обява за митинга: http://www.facebook.com/event.php?eid=120198714682210

26 май, 2010 Кътчето на Селин: обява за митинга http://nookofselene.wordpress.com/2010/05/26/protest-pred-busmanci/

27 май, 2010 Блогът на Rien: Реферат по имиграционни въпроси пред българска публика – авторска измислица, отразяваща масовото отношение към бежанците у нас: http://izbiratelno.blogspot.com/2010/05/blog-post_27.html?spref=fb

30 май, 2010 Блогът на Вени Гюрова: за българските емигранти през социализма и бежанците в България днес: http://semkiibonbonki.blogspot.com/2010/05/blog-post_30.html

30 май, 2010 Блогът на Правната клиника за бежанци и имигранти: благодарности към официални медии и блогъри http://tinyurl.com/create.php

30 май, 2010 Nota Bene: материал на Светла Енчева за фотографията и границите: http://notabene-bg.org/read.php?id=161

30 май, 2010 Агенция Кросс: съобщение за предстоящото дело на Аревик: http://www.cross-bg.net/predstoyashto/1-v-stranata/1133453-sadat-shte-zasedava-po-zhalbata-na-arevik

30 май, 2010 TV7 Съобщение за митинга и абсурдната история на още една арменска гражданка, която се опитва да живее в България http://tv7.bg/news/62242.html

1 юни, 2010 Блогът на Светла Енчева: важни уточнения за митинга – какво да (не) носите, как да се държите, как да стигнете до мястото и др. http://svetlaen.blogspot.com/2010/06/0606.html

1 юни, 2010 Агенция Кросс: Адвокат Иларева след делото на Аревик http://www.cross-bg.net/balgariya/88-novini-i-sabitiya/1133920-valeriya-ilareva-zasedanieto-po-zhalbata-na-arevik-mina-mnogo-dobre

„Прокурорът по делото е изразил становище, което много рядко се случва, че жалбата на Аревик е основателна и се е изказал в нейна полза, сподели адвокат Иларева. Позицията на прокурора е, че би трябвало да бъде уважена  жалбата на момичето и отменено решението на Държавната агенция за бежанците, с което й е отказан статут. На заседанието не се е явил представител на агенцията, което също се случва много рядко, коментира адвокат Иларева. „Обикновено по другите дела, които имам, изпращат представител, необичайно е да не изпратят никой.“

1 юни, 2010 TV7: репортаж от съда http://tv7.bg/news/62852.html

Вашият коментар

Advertisements

Коментари са забранени.